| | | | | | | | |

Какви базови масла се ползват в сапуните на калЪпче и защо?

Всички знаем, че за да направим сапун, независимо дали по толият или по студеният метод, ни трябва мазнина.
Тя може да бъде от растителен или от животински произход. Тези основни мазнини, в направата на сапун, наричаме базови масла. Те са основата, която се използва. Има хиляди възможности и вариации за съчетание на базови масла. За да е на 100% натурален един сапун, то за направата му трябва да се използват 100% натурални съставки.

И така, имаме вече яснота, каква е основата за направа на сапун, а именно базовите масла.
А как да получим аромат, ако искаме такъв ? Отговорът е, като използваме етерични масла, ако искаме на 100% натурален краен продукт.
Ами цветът? Какво можем да използваме, за да добавим натурален цвят, а не синтетичен такъв?
В сапуните на КалЪпче се използват глини, билки и подправки за получаването на натурални цветове на калъпите.
И нека сега, да разгледаме базовите масла, които сапуните на КалЪпче съдържат и защо точно тях сме избрали.

зехтин

Растителните масла и особено зехтинът, са богати на мононенаситени мастни киселини. Благодарение на тези здравословни мазнини, кожата не губи своята влага и е мека, еластична и сияеща, без да губи своето естествено омазняване.
Естествено хидратиращо средство.

кокосово масло

Кокосовото масло създава защитен овлажняващ щит върху кожата.То е пълно с антиоксиданти и се състои от здравословни наситени мазнини и витамини като витамин Е, аминокиселини, лауринова киселина и каприлова киселина.
Използването на кокосово масло за направата на сапун осигурява отлични почистващи свойства и е много ефективно при втвърдяването на сапуна и осигурява прекрасна пяна.

Какаово Масло

Какаовото масло има гладка текстура и е естествената мазнина на какаовите зърна. Топи се при приблизително 35°C.
С високо съдържание на мастни киселини и хидратира кожата в дълбочина, което го прави чудесна добавка към продукти за грижа за кожата, сапуни и шампоани. Съдържа олиева, стеаринова и палмитинова киселини, всички от които са полезни за подхранване на кожата.
Придава твърдост и плътност на кремове, масла за тяло и сапуни.
Чудесно във всички продукти за баня и тяло и допринася за твърдостта на сапуните.
Твърдината на сапуна има важна роля за издръжливостта му, а именно, колкото по-твърд е един сапун, толкова по-дълго време ще може да бъде използван.

Масло от шеа/ший/карите

Това е може би любимото ми масло. Можете да го срещнете, като масло от шеа, масло от ший или масло от карите, но не се обърквайте, става дума за едно и също масло.
Маслото от шеа е чудесна съставка за използване за направата на сапун, тъй като прави сапуна супер кремообразен и овлажняващ.
Придава много нежна структура, благодарение на факта, че се състои от 50% неосапуняеми мастни киселини. Освен това втвърдява сапуна и му осигурява кремообразна и силно кондиционираща пяна.

РЪЧНИ 100% НАТУРАЛНИ САПУНИ

Подобни статии