|

Натурален сапун или дезинфектант? кое работи по-добре?

Натуралният сапун не е само за подхранване на кожата, но и за почистване, премахване на мръсотия и убиване на бактерии.Всички сме изложени на микроби и бактерии всеки ден, което може да повлияе на способността на кожата ни да се лекува и да ни изложи на риск от заболяване.

Мнозина смятат, че силните антибактериални сапуни са необходими за унищожаване на микроби и бактерии – уви, това не е така.
Години преди търговските козметични компании да започнат да добавят синтетични химикали, сапунът за почистване се е правил с естествени масла и съставки.

Антибактериалните сапуни с добавени химикали не са по-ефективни от естествените сапуни за убиване на болестотворни микроби.
По кожата ни се намират полезни бактерии и мазнини, които можем да убием с използването на антибактериални сапуни и да премахнем естественото омазняване на кожата, което води до увреждане и преждевременно стареене чрез сухота.

Антибактериалните агенти все пак имат своето приложение.
В болници, ветеринарни клиники, домове с домашни любимци. Могат да свършат чудесна работа за неутрализиране на микробите за кратък период от време, но многократното излагане на кожата на тези тежки химикали я излага на риск от увреждане.

И така, без добавени химикали, как естественият сапун почиства кожата?

Маслата, които използваме, са естествено антибактериални. Известно е, че маслиновото масло и маслото от шеа естествено предотвратяват стареенето, като помагат за намаляване на появата на бръчки и тъмни петна. Богати на витамини А и Е, тези овлажнители предпазват кожата от увреждане.
Кокосовото масло е антимикробно, противогъбично и антибактериално, като помага за отблъскването на микроби и бактерии, отговорни за обриви и кожни оплаквания като акне. Също така е дълбоко подхранващо, помагайки за успокояване на симптомите на сухи кожни състояния.

  • Маслиновото масло богато на витамини А и Е
  • Маслото от шеа естествено предотвратява стареенето, подхранва и овлажнява кожата
  • Кокосовото масло е антимикробно, противогъбично и антибактериално

Защо сапунът е по-ефективен?

Сапунът в комбинация с течаща вода е най-добрият начин за премахване на микробите от ръцете ни. Това е така, защото самите сапунени молекули са много ефективни при разрушаването на повърхностните мембрани на някои бактерии и вируси.

В допълнение, пяната на ръцете и щателното търкане създават триене, което помага за повдигане и отмиване на мръсотия, мазнини и микроби под течаща вода.

Сапунът отнема малко време, за да подейства — около 20 секунди, за да дезинфекцирате напълно ръцете си.

Подобни статии