|

3 мита за преминаването към натурален сапун

Има десетки съвети и трикове, как да поддържаме семейството си здраво и дома си чист, но нищо не може да се сравни със сапуна, когато става въпрос за поддържане на скърцащо чисто домакинство. Сапунът обаче се предлага в различни форми, размери, консистенции и съдържание и изборът на такъв може да бъде предизвикателство. Има много митове за естествения, натурален, домашен сапун. В тази статия, ще се опитам да обясня,защо това е чудесен вариант за поддържане на здравето и чистотата на семейството и планетата.

1. „Естествените, Натурални Сапуни Не Са Ефективни“

За да разберем защо естественият сапун е също толкова ефективен, колкото търговския сапун, трябва да научим малко за науката зад това как работи сапунът. Както обяснява Харвардският университет, молекулите на сапуна работят, като разхлабват бактериите и вирусите от ръцете ни, така че да могат да бъдат отмити. Използването на сапун вместо просто изплакване с вода насърчава да мием по-дълго, за да премахнем сапуна. Комбинацията от тези две характеристики помага на сапуна да върши работата си ефективно. С други думи, сапунът не убива бактериите и вирусите, но помага да ги “повдигнем” от кожата си, за да ги отмием.

Конвенционалните сапуни често съдържат добавени вещества, които обещават да убият бактерии и вируси, но тези добавени съставки не са по-ефективни за почистване на кожата и елиминиране на микроби от обикновения сапун. Тези антибактериални съставки всъщност могат да изложат хората и околната среда на агресивни вещества без никаква допълнителна полза.

Искаме да запазим семейството си безопасно и здраво, така че защо да излагаме себе си и близките си на ненужни съставки, когато естественият сапун върши работата еднакво добре?

2. „Трудно е да се намери естествен сапун“

Не е нужно да пазарувате в нишови бутици, за да сте сигурни, че вашият сапун е естествен.
На българският пазар има няколко производители, които правят натурални сапуни, КалЪпче е един от тях.
За тези от вас, които имат желание и любопитство,сами да си направят,но нямат необходимите знания и опит,специално подготвям нов проект с видеа от които ще можете сами да се научите,как да си направите натурален сапун в домашни условия.

3. „Естественият сапун не си струва“

Естественият сапун понякога може да има малко по-висока цена от търговския сапун.Плащането на малко повече за естествен продукт може да гарантира, че няма да изложим семейството си на вещества, които не само са ненужни, но могат да бъдат и доста груби за кожата. Ако обаче съхранявате правилно сапуна си, върху съд, който се отцежда, то ще можете да го използвате минимум месец, което всъщност е не малък период от време.

Естествените съставки в сапуна са полезни както за нас, така и за планетата. Според проучване, проведено от изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, твърдият сапун изисква значително по-малко химически суровини и опаковъчни материали в сравнение с течния сапун.
Изследователите също установили, че когато се мият, хората използват повече течен сапун в сравнение с когато ползваме твърд сапун, което означава, че запасите трябва да се попълват по-често. Като вземем предвид, че течният сапун също е по-малко ефективен за транспортиране и обикновено се доставя в пластмасов контейнер, който може да не е напълно рециклируем, всичко това допринася за по-голям въглероден отпечатък от този на естествения твърд сапун.

Какво да търсим в натуралният сапун ?

Това, че сапунът се предлага под формата на блокчета, не означава автоматично, че е естествен. Както при всички домакински продукти, важно е да проверим списъка със съставките, за да сме сигурни, че сапунът не съдържа вещества, които искаме да избегнем. Потърсете сапуни, които не съдържат определени съставки, които могат да раздразнят кожата, като изкуствени аромати или оцветители.

За да поддържаме кожата си здрава, без да жертваме околната среда, трябва да търсим съставки с естествен произход. Овлажнители с естествено извлечени съставки, растителни масла, като зехтин, кокосово масло, какаово масло и др.

Преминаването към сапун с естествено извлечени съставки има много предимства и е лесно изпълнимо.

Натуралният сапун е също толкова ефективен, колкото конвенционалният сапун що се отнася до измиване и почистване,с голямата разлика, че натуралният сапун е и полезен за нас и околната среда и не съдържа синтетични аромати, оцветители и пенители.

Подобни статии