Разлика между Базови и етерични масла

Добре е да правим разлика между етерични и базови масла. И двата вида се извличат от растения, като много от представителите ни очароват с невероятен аромат. Въпреки това, разликата им е съществена и е добре да бъдем запознати с нея.

С какво се характеризират етеричните масла?

Етеричните масла (още наричани есенциални, защото представляват есенциата на растенията) най-често се извличат от цветовете, кората, корена, смолата, листата, плодовете на растенията. Чудесни примери са:

Хубаво е да знаем обаче, че не от всяко растение може да се добие есенциално масло.
Етеричните масла, противно на асоциацията с името, обикновено не са мазни. Те са течни и силно концентрирани, богати на изключително важни за организма ни биологично-активни вещества от групата на терпените, от чиито лечебни и ароматерапевтични свойства можем да се възползваме по различни начини.
Също така са много летливи (изпаряват се лесно), поради което дори затворени в шишенце, мирисът им витае в шкафа, в който ги съхраняваме.

С какво се характеризират Базовите масла?

Базовите масла се извличат от ядките и семките на растенията – най-често чрез студено пресоване, защото при затопляне много от полезните им свойства изчезват.

За разлика от есенциалните, се отличават с високата си масленост. Тя се дължи на характерните за състава им липиди. Те наподобяват съдържащите се в кожата и косата ни и подпомагат за подхранването, за задържането на влагата им, за здравия им и красив вид. Базовите масла обикновено съдържат големи количества наситени и ненаситени мастни киселини, като сред най-ценните от тях са α-линоленовата (омега 3) и линоловата (омега 6) киселина. Отлични примери са:

  • Кокосово масло- подходящо както за козметични цели, така и за прилагане в кулинарията. Подхранва и омекотява кожата и косата.
  • Какаово масло- фантастичен естествен овлажнител. Какаовите зърна са пълни с мастни киселини включително олеинова киселина, палмитинова киселина и стеаринова киселина, които подхранват в дълбочина. Богатство минерали, сред които магнезий, мед, калий и желязо.
  • Масло от жожоба-  подхранващ, омекотяващ и тонизиращ ефект за косата и кожата.
  • Зехтин- естествен овлажнител, богат на антиоксиданти, витамини А, D, К и Е, които имат доказани ползи за кожата. Състои се и от минерали като желязо, калий, магнезий и калций. 
  • Масло от шеа/карите- естествен овлажнител за коса и кожа, противогъбични и антибактериални свойства, Съдържа витамин Е и А, маслото от ший е полезно и при лечение на раздразнена кожа, чувствителна или не. Може да го използвате за успокояване на раздразнения от вятър, сухи петна, слънчево изгаряне и ожулвания.
  • Масло от кайсиеви ядки- при суха и зряла кожа, подхранва, овлажнява, тонизира, омекотява, забавя стареенето на кожата, облекчава косопада, накъсването и цъфтежа на косата, подхранва я и я заздравява.

Базовите масла се наричат още фиксирани. Те не се изпаряват, ароматът им обикновено е по-слаб спрямо този на етеричните и се отличават с подхранващи и защитаващи кожата свойства – за разлика от лечебните и ароматерапевтични на есенциалните. Базовите масла могат да достигнат само до горните слоеве на кожата ни, без да навлизат навътре в организма като есенциалните.
Препоръчително е да ги държим на сухо и тъмно място. В повечето случаи на стайна температура базовите масла се втечняват, а в хладилник придобиват по-твърда консистенция. Добре е да имаме предвид и че базовите масла служат за база на етеричните. Смесвайки есенциалните с базовите, редуцираме силата на първите и можем да ги разпределим по-равномерно по тялото си.

Подобни статии