|

етеричните масла, Ползи и приложения

Етеричните масла са се използвали от дълбока древност в медицината и за поддържането на доброто здраве. Доказано е, че действат благоприятно на организма, като антидепресант и стимулатор, имат пречистващи, анрибактериални, антивирусни и успокояващи свойства.
Подобряват здравето на кожата и косата.
Етеричните масла имат широко приложение в парфюмерията, козметиката, почистващи препарати.
Това течно злато е един необятен свят, с изключително много и любопитна информация.

Що е то етерично масло и как се добива?
Етеричното масло е концентрирана хидрофобна течност, съдържаща летливи ароматични съединения от растения. Етеричните масла са известни също като летливи масла или просто като растителни масла на растението от което се извличат, като например масло от карамфил. Те носят отличителния аромат на растението от което са извлечени.

Добиване.
Етеричните масла обикновено се извличат чрез дестилация, често с помощта на пара. Друг процес включва екстракция с помощта на разтворител. В добиването на етерични масла се използва и технологията за екстракция чрез суперкритичен въглероден диоксид, която е екологична алтернатива на конвенционалните методи за екстракция на биологично активни вещества от медицински и ароматни растения.

Счита се, че най-ранните техники и методи, използвани за производството на етерични масла, са на Ибн ал-Байтар (1188 – 1248 г.) – андалуски лекар, фармацевт и химик.

Приложение
Поради своята наситеност и плътен аромат етеричните масла не се използват в чист вид, а разредени. Етеричните масла се използват в парфюмерията, в козметиката за направа на различни лосиони, масла за тяло, скрабове, дезодоранти и др.
В производството на сапуни, за ароматизиране на храни и напитки, както и за добавяне на аромати към продукти. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания. Етеричните масла са използвани като лекарство в миналото.

Въпреки всичко трябва да сме наясно, че не от всички растения, може да се извлекат етерични масла. Например от ягода, кайсия, праскова, не могат да се добият етерични масла.
Ако са добавени, като аромати в козметиката, която искате да изберете, то знайте, че това са ароматни масла, не етерични и са добити синтетично.


Като заключение можем да добавим, че етеричните масла имат много ползи и приложения върху организма и здравето ни и са естествена грижа, подарък от природата.

Подобни статии